The Knick Condominium

318-324 Knickerbocker Ave, Brooklyn, NY


The Knick is a mixed-use development of 49 loft-style condominium apartments in addition to 10,000 square feet of ground floor retail space in the Bushwick neighborhood of Brooklyn. Three dilapidated 4-story structures have been transformed into new apartments and retail space along with the addition of new fifth floor of penthouse units.   The restoration highlights the historic character of the space while creating modern, energy-efficient apartments and desirable amenities, including a roof terrace gym, a virtual doorman, storage units, a bike room, and 19 parking spaces.  The apartments feature high ceilings and solid oak floors, and many have exposed brick walls, arched windows, and generous private terraces.

The Knick lofts are spacious and fitted with high quality material, and meets the energy efficiency standards of NYSERDA’s multifamily Energy Star program.  Highly insulated construction featuring Energy Star low-thermal transmitting windows provide for a comfortable, low-maintenance interior environment with optimal heating and cooling costs. Each apartment contains an ultra-high efficiency gas boiler and centralized A/C unit with no exterior wall penetrations. Compact fluorescent lighting, Energy Star appliances, and lighting occupancy sensors also ensure low long-term electric usage.  With the Knick, Hudson achieved the parallel goals of creating an energy-efficient building while maintaining the vintage masonry envelope.

The Knick was developed as a joint venture between Hudson and the prior owners of the buildings, who had operated the ground floor supermarket for decades while the upper stories remained vacant.  The former owners agreed to contribute the vacant residential portion of the building as equity in return for a share of the condominium sale proceeds while retaining and renovating the commercial space.  The project was completed in 2010.


Project Summary

  • Approximately 45,000 square feet
  • 49 condominium units
  • Completed June 2010
  • Gut renovation of existing masonry structures
  • Design by OCV Architects
  • Construction management by Mega Contracting Inc.
  • Financed by Wachovia Bank N.A. (now Wells Fargo)


Site design by Naiad Design